Батьки та діти

Сьогодні багато розмов точиться навколо статевого дозрівання дітей і особливо про перші розмови з дітьми про секс. От зі мною, наприклад, ані в дитинстві, ані в підлітковому віці ніхто на цю тему не розмовляв. В нас була така собі середньостатична радянська родина, а сексу, як відомо, в Радянському Союзі не було. До того ж католицька віра моїх батьків стримувала їх від будь-яких повчань щодо інтимних відносин між жінкою та чоловіком.
Навіть коли я вже вийшов із підліткового віку, батько нічого мені не розповідав, мене ні про що не запитував і не цікавився моїми стосунками із дівчатами. Тим не менше я є (принаймні, так вважаю і я, і ті жінки, з якими я мав відносини) нормальним чоловіком без будь-яких комплексів. Секс-освіту я здобував або сам, або за допомогою спілкування із друзями та старшими хлопцями.
То ж потрібні розмови батьків з дітьми про секс, його особливості та існуючі небезпеки чи ні?

13 коментарів

Альберт Комарі
Безперечно необхідні!!! Хоч зі мною про секс теж ніхто не розмовляв, треба зазначити, що то були інші, простіші часи. Подивіться, скільки зараз з«явилося збоченців, гвалтівників, неповноцінних у статевому житті людей. Я вважаю, що все це від того, що вони свого часу не отримали потрібних, хоча б базових знань про статеві відносини.
А статеве дозрівання сьогодні відбувається значно раніше, ніж у минулому. Тільки по ТВ скільки всього діти можуть побачити!!! І замість того, щоби виганяти їх з кімнати або казати їм „закрийте очі та вуха“, можна легенько пояснити сутність того, що відбувається.
Олександр Ткачук
Авжеж потрібно. Мені колись теж закривали очі, коли у фільмах цілувались. Але таке радянське секс-виховання давала мені бабуся. А мама моя, навпаки. ВОна за освітою педагог і психолог, тому розуміла, що це важливо. Ніколи у нас не було із цим проблем. Міг вільно говрити з нею на ці теми. Одногу разу кілька років тому, вона так ради приколу, і зрештою з піклуванням про мене прислала мені з Італії пачку резинових захисників. Мовляв, діло молоде, але завжди бережи себе!!!
Альберт Комарі
Класно! Якщо хоча б половина мам і тат були такими, світ був би інакшим: простішим, зручнішим, світлішим (вибачте за каламбур)
Ірина Голуб
Проблема в тому, що зазвичай підлітки вороже сприймають намагання батьків поговорити на цю тему. Можливо, це помилка з боку старших, можливо, треба якось по-особливому вміти зав’язати розмову… Але ж не всі батьки мають педагогічну освіту, тому діють відповідно до свого розуміння і своїх можливостей.
Зі мною такі розмови не велися, зате вдома було багато відповідної літератури, якісної, науково-публіцистичної. І я вважаю, що це найкращий вихід — дати можливість дитині самостійно розібратися у тому, що її цікавить, але прослідкувати за тим, щоб черпала свої знання не з сумнівних інтернет-сайтів, брошурок і телебачення, а з нормальних, якісних джерел.
Ірина Голуб
P.S. Звісно, такий підхід можливий у тому випадку, якщо дитина в принципі «читаюча», а не лише сидить перед монітором ))
Хоча, якщо дуже зацікавиться, то, може, і книжкою не погребує )))))
Роман Пазюк
цілком підтримую вас, Ірино!
пояснити дитині про відповідальність та обережність у статевих стосунках не викликає жодних проблем у батьків та педагогів, а от пояснити інтимні подробиці статевого акту вони таки не можуть. Тут спрацьовує якись дивний механізм, який заставляє соромитись таких розмов і батьків і дітей. На щастя це питання вирішується дуже просто. Зараз можна знайти безліч, спеціально створених телеканалами Discovery, National Geographic та BBC, першокласних документальних фільмів про всі аспекти інтимних стосунків, про фізіологію людського організму та навіть психологію сексу. Ці фільми розраховані на підлітків (16+). Думаю, всі ми проходили той момент, коли щось дуже цікавить, а запитати нікого (у батьків соромно, а друзям не довіряєш) — тоді й шукаєш розуму в інтернеті, книгах, фільмах…
Галина Єреміца
Звичайно потрібні, хоча мої батьки також про це зі мною не говорили.Можливо і не всі деталі треба розповідати, але ази сексуальних стосунків та їх наслідки дітям треба давати.
Сусанна Бугай
Батьки, звичайно ж, про це говорили…
Та вдома завжди була доступна потрібна література, до того ж спеціалізована для підлітків.
Особисто я вважаю, що з дітьми треба про це говорити, адже всім відомо, що всі наші комплекси беруться з дитинства.
А ще направду кажуть «Заборонений плід — солодкий!»… тож якщо провести розмову, дитина буде більш-менш розуміти суть справи і можливо, тоді буде поменьше ранніх вагітностей та розчарувань.
Альберт Комарі
Ти права, Сусанно! Особливо про запобіжні засоби потрібно говорити з дітьми. І в першу чергу — з дівчатами. Якось не по собі стає, коли чуєш про ранні вагітності і ще гірше — на рахунок жахливих захворювань, які передаються статевим шляхом.
Маріанна Антонюк
а може, є сенс також говорити про утримання від сексу до шлюбу? Або хоча б до великого кохання? принаймні спробувати? Бо якось наче про «почистити зуби» йдеться
Ірина Голуб
Спробувати можна. Але є дуже великий ризик наштовхнутися на ту саму ворожість і несприйняття.
Взагалі, такі розмови краще вести до настання у дитини підліткового віку. У 8-9-10 років, коли і тема не така актуальна, і батьки ще користуються беззаперечним авторитетом, усе почуте краще сприймається і закарбовується в пам’яті. Тоді як підліток може пропустити все повз вуха, або почне шукати поради у людей з «більш прогресивними поглядами».
Маріанна Антонюк
точно. Як у тій відомій історії про мудреця, якого спитали, з якого віку треба починати виховувати дитину. Він спитав: «А скільки вашій дитині?» Коли почув відповідь, що півроку, то сказав: «Ви спізнилися рівно на півроку».
З дітьми треба бути чесними і відвертими з самого початку — тоді й у підлітковому віці вони до вас прислухатимуться. Мабуть :)
Алёна Алексеева
Сложный вопрос. Давно хотела попробовать поговорить со своим сыном на эту тему, но не знаю, как начать, с какой стороны подойти
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте